Hazardní-Hry.eu
Hazardní hryNovinky2023 › Cena zlata překonala historický rekord ze srpna 2020

Cena zlata překonala historický rekord ze srpna 2020

04.12.2023. V pátek 01.12.2023 uzavřela cena zlata na hodnotě 2089,70 USD za trojskou unci (31,1 g), překonávajíc tak tři roky starý rekord 2072,50 USD ze 07.08.2020. Během dnešního pondělního obchodování (04.12.2023) v Asii se cena zlata dokonce dostala nad hranici 2100 USD, přesněji 2135 USD za trojskou unci. Co ovlivňuje cenu zlata a dočkáme se dalších rekordů?

Nástup zlata od října 2023

Je zajímavé sledovat, že ještě na začátku října 2023 se cena zlata pohybovala kolem 1800 USD za trojskou unci. Klesání ceny zlata na začátku podzimu bylo do značné míry ovlivněno zvyšováním úrokových sazeb centrálních bank namířených ke snížení inflace.

Nyní pozorujeme opačný trend. Cena zlata stoupá především díky očekávání trhu, že centrální banky začnou snižovat úrokové sazby možná již na konci prvního kvartálu 2024. Trh k tomu vedou klesající čísla oficiální inflace. Otázkou zůstává, jak přesně oficiální čísla odráží situaci běžného spotřebitele při nákupu, a také zda není „oslava“ klesající inflace předčasná.

Nicméně, tato předpokládaná změna v měnové politice je klíčovým faktorem podporujícím růst ceny zlata. Uvolněná měnová politika (větší množství peněz v oběhu) obecně vytváří prostředí, kde investoři vyhledávají investice do aktiv, a zlato se stává atraktivní volbou.

Za nárůstem ceny zlata stojí také nákupy zlata ze strany centrálních banksnižování závislosti na americkém dolaru, kde konflikt na Ukrajině ukázal, že dolar, jakožto světová rezervní měna a platební systémy založené na dolaru, mohou být použity jako efektivní zbraň (čemuž se někdy anglicky říká dollar weaponization).

Rostoucí cena zlata

Obrázek 1: Rostoucí cena zlata (zdroj: Craiyon)

Zlato jako bezpečný přístav v turbulentních časech

Zlato vždy hrálo roli bezpečného přístavu během období ekonomických a geopolitických turbulencí. Aktuální události, jako například konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nebo napětí mezi Izraelem a Hamásem, vedou k nejistotě na trzích a posilují pozici zlata jako bezpečné investice. Někteří investoři se uchylují k investici do bitcoinu, kterému se někdy přezdívá digitální zlato. Právem?

Dluhy

Často opomíjeným faktorem, majícím potenciál zásadně ovlivnit cenu zlata, jsou enormní, rychle rostoucí dluhy, které vlády po celém světě, včetně USA, nashromáždily a ještě více navršily během pandemie covid-19.

Tyto dluhy jsou v současné době velmi vysoké a jejich splácení běžným způsobem (výběrem daní od občanů, prodejem státního majetku) je stěží představitelné. Jako mnohem pravděpodobnější se jeví „splácení“ dluhů formou setrvalého oslabování měn nebo vyšší inflace, což hovoří pro zlato.

Závěr, recese, akcie

V současné době se také často skloňuje, zda ekonomika vstoupí do hospodářské recese, a zda recese bude mírná, nebo hluboká. V anglicky mluvících zemí se často hovoří o hladkém přístání – soft landing, nebo naopak, o tvrdém přistání – hard landing.

Dnes při ekonomických problémech mají centrální banky (i vlády formou jejich politik) ve zvyku přispěchat s pomocí ve formě snižování úrokových sazeb = pozitivní pro růst ceny zlata. Není také vyloučena možnost tzv. stagflace, tj. hospodářského poklesu doprovázeného vysokou inflací. Pak by měly centrální banky dosti svázené ruce.

Zlato historicky slouží jako ochrana proti inflaci a znehodnocení měn. V krátkém období může cena zlata po nedávném růstu korigovat. V delším období lze předpokládat, že současný rekord je teprve začátek otvírající bránu k dalšímu růstu ceny zlata.

Zajímavá je také situace na akciovém trhu. Zatímco cena fyzického zlata trhá rekordy, akcie těžařů zlata a obchodníků se zlatem či drahými kovy oproti roku 2020, kdy byl dosažen předchozí rekord, silně zaostávají. To by mohlo naznačovat, že jsou velmi podhodnocené.

Mohlo by vás také zajímat

EN Price of Gold Surpassed the Historic Record from August 2020 (2023-12-04).