Hazardní-Hry.eu
Hazardní hryNovinky2024 › Cena zlata pokořila rekord z prosince 2023

Cena zlata pokořila rekord z prosince 2023

05.03.2024. Zlatu trvalo tři měsíce, aby pokořilo rekord z prosince 2023. Jak se cena zlata vyvíjela, co ji ovlivňuje, možné budoucí scénáře?

Jak se cena zlata vyvíjela

Dne 4. prosince 2023 cena zlata poprvé překonala hranici 2100 USD za trojskou unci, pro níž se používá zkratka oz a 1 unce váží 31,1 g. Krátkodobě během dne se zlato obchodovalo dokonce za cenu 2135 USD za trojskou unci. Cena zlata tím překonala předchozí více než 3 roky starý rekord ze srpna 2023.

Očekávali jsme, že cena zlata po rekordu může kolísat a krátkodobě zamířit směrem dolů. Avšak pozitivní pro cenu zlata bylo, že se až na pár dní držela nad psychologickou hranicí 2000 USD za trojskou unci.

Nový rekord a proč cena zlata roste

Dnes, 05.03.2024, cena zlata během dne dosáhla nejvyšší hodnoty 2136,70 USD za trojskou unci. O zlatu se často říká, že je bezpečným přístavem v době ekonomických turbulencí, geopolitického napětí a jiných nejistot. Na cenu zlata mohou mít dnes vliv především následující faktory:

Velký nuget zlata

Obrázek 1: Velký nuget zlata (zdroj: Craiyon)

Akcie těžařů zlata

Zatímco cena fyzického zlata láme rekordy, těžaři zlata, či obecně „zlaté“ akciové společnosti za ní dosud dost pokulhávaly. Těžaři zlata se, alespoň nakrátko, staly paradoxní obětí inflace. Zlato je obecně velmi dobrá pojistka proti inflaci, avšak těžařům v důsledku inflace také velmi narostly náklady na těžbu (energie, pohonné hmoty, mzdy).

Dále vycházely různé předpovědi od renomovaných agentur, kam až cena zlata může klesnout. Opak je ovšem pravdou – cena zlata se i přes vyšší úrokové sazby (které ceně zlata obecně nepřejí) drží nad psychologickou hranicí 2000 USD za trojskou unci.

Dalším faktorem může být odliv investic od těžařů zlata do bitcoinu, který bývá někdy označován jako digitální zlato (ne zrovna právem; nejúspěšnější investor na světě Warren Buffet prohlásil, že bych nezaplatil ani 25 dolarů za všechny bitcoiny na světě). Je možné, že někteří investoři, kteří očekávali, že by si zlato mělo v době inflace počínat lépe, nebyli spokojeni a ztratili trpělivost s tím, že ceny akcií těžařů zlata nejdou nahoru tak rychle, jak by si představovali (nebo naopak klesaly), a rozhodli se proto přelít své prostředky do (mnohem více spekulativního) bitcoinu, jehož cena zažívá renesanci, částečně způsobenou i tím, že vznikly nové burzovně obchodované fondy (ETF – Exchange Traded Funds) zaměřené na bitcoin.

Co bude dál

Nikdo nemá věšteckou kouli, ale dá se předpokládat, že cena zlata nadále poroste. Odhlédneme-li od válečných konfliktů, tak ekonomické problémy zdaleka nebyly vyřešeny (vysoká inflace, dluhy) a měny mají tendenci se znehodnocovat.

Dále, zlato se celkem stabilně drží nad psychologickou hranicí 2000 USD za trojskou unci a prostor pro růst je otevřen. Cena zlata často naroste skokově a už se „nepodívá“ zpět. I s rostoucími náklady těžařů na těžbu není dlouhodobě možné, aby na to cena zlata nereagovala.

Akcie těžařů zlata, které se nyní jeví jako velmi podhodnocené – nestává se často, aby například akcie největšího těžaře zlata na světě Newmont Corporation (NEM) byly na 5letém minimu a cena fyzického zlata na historickém rekordu – by měly následovat a profitovat ze současných a budoucích vyšších cen i geopolitických a ekonomických nejistot.

Mohlo by vás také zajímat

EN Gold Price Breaks December 2023 Record.