Hazardní-Hry.eu
Hazardní hryKurzové sázení › Proč se kurzy násobí

Proč se kurzy u kurzových sázek násobí

Někteří sázkaři s oblibou tipují na jednom tiketu více (často i desítky) sázkových příležitostí a se zájmem a nadějí pozorují, jak se jim zvyšuje výsledný sázkový kurz, který určuje možnou výhru. Podíváme se na to, proč se kurzy násobí, nikoliv sčítají.

Proč se kurzy násobí

Jednoduchá odpověď zní, protože kurz je převrácenou hodnotou pravděpodobnosti a pravděpodobnosti na sebe navazujících událostí se násobí. Trochu ji ale rozveďme.

Převrácená hodnota pravděpodobnosti není nic jiného než „jedna lomeno pravděpodobnost“. Máme-li třeba dva vyrovnané tenisty, pravděpodobnost výhry každého z nich je 0,5 (50 % či „padesát na padesát“ apod.) a sázkový kurz odpovídající pravděpodobnosti je potom 1 ÷ 0,5 = 2 (nebo též 100 % ÷ 50 % = 2). Sázková kancelář, která má marži 10 %, vypíše kurz 2 × (100 % - 10 %) = 1,8.

K násobení pravděpodobností navazujících událostí. Například pravděpodobnost (jedné události), že při hodu mincí padne orel, je 0,5. Pravděpodobnost, že se mi to povede dvakrát po sobě je 0,5 × 0,5 = 0,25 (25 %). Další informace a příklady naleznete třeba na stránce posuzování pravděpodobnosti.

A pokud to platí pro pravděpodobnost(i), tak to platí i pro sázkové kurzy jakožto jejich převrácené hodnoty. Natipuji-li na jeden tiket více sázkových příležitostí, pravděpodobnosti jednotlivých příležitostí se násobí, pravděpodobnost výhry (série událostí) klesá a sázkový kurz naopak roste. Nižší pravděpodobnost výhry je kompenzována případnou vyšší výhrou.

Od začínajících sázkařů jsem často zaslechl: „To je dobré, že se kurzy násobí, a ne sčítají.“ Samozřejmě s vidinou pěkně vynásobeného kurzu. Je nutné si ale uvědomit, že především při násobení tzv. tutovek, tedy sázkových příležitostí s nízkým kurzem (například kolem 1,1), výsledný kurz roste velmi pomalu – viz například poslední kapitola na stránce o kurzovém sázení.

Proč se kurzy nesčítají

Sčítání sázkových kurzů by nedávalo smysl (již víme, že kurz je napojen na pravděpodobnost) a sázková kancelář, která by jej praktikovala, by na trhu dlouho nevydržela.

Příklad: sázka na fotbalová utkání Brazílie-San Marino a Německo-Andorra. I kdyby sázkovka vypsala na obě utkání kurz 1,00, tzn., že při sázce jen na jedno z těchto utkání bychom ani v případě výhry favorita nic nevydělali (zcela nesmyslně bychom pouze riskovali ztrátu vkladu), vyplatilo by se vsadit obě příležitosti na jeden tiket s kurzem 1 + 1 = 2.

To by za běžných okolností naznačovalo, že šance, že tiket vyhraje, je 50 % (marže sázkovky není v tomto případě pro zjednodušení započítána). Ve skutečnosti se ale pravděpodobnosti výhry obou favoritů (a tím i celého tiketu) limitně blíží jistotě 100 %!

Mohlo by vás také zajímat, jak se zjistí pravděpodobnost výhry tiketu z výsledného kurzu – například mám tiket, na něm natipováno 10 zápasů s celkovým kurzem 18, jaká je pravděpodobnost výhry (podle bookmakera sázkové kanceláře, který kurzy s ohledem na pravděpodobnost stanovuje)?

Mohlo by vás také zajímat